DESTINACIJA

Šta posjetiti tokom boravka u našem objektu

kolasin_1357291901107

GRAD KOLAŠIN

Vazdušna banja Crne Gore

Kolašin je grad na sjeveru Crne Gore. Ovaj mali grad koji su osnovali Turci u 17. vijeku.
Beskrajne rijeke Tare i Morača su uz njega i okružene planinama. Sinjajevina, Bjelasica, Ključ i Vučje su zagrlile ovaj mali grad.

Kolašin se nalazi na 954 m nadmorske visine i nudi odličan odmor, kako u zimskom, tako i ljetnom periodu. Zbog visine i povoljnog klime Kolašin se smatra i vazdušnom banjom.

Posebna atrakcija za turiste predstavlja Biogradsko jezero koje se nalazi u Nacionalnom parku „Biogradska gora“, koja je jedna od tri očuvane šume u Evropi. Biogradsko jezero je na nadmorskoj visini od 1094 m, a oko njega nalaze se pješačke staze.

Tokom svoje tri vijeka starog istorije Kolašin, kako kažu, dijelio je sudbinu većine crnogorskih gradova, uglavnom od ruku okupatora do oslobađajućih ruku i obrnuto. Ovaj mali grad je prava radoznalost s obzirom na činjenicu da je od jedne do druge ruke išao 23 puta, uništavan i čekao konačno oslobađanje od okupatora u ruševinama. Posebna uloga u stvaranju Kolašina, njenoj trajanju i borbi za oslobađanje imala su plemena ljudi iz Rovaca i Morače, posebno tokom XVII i XVIII vijeka.

Područje opštine Kolašin uglavnom se proteže u srednjem dijelu Republike Crne Gore u srednjim i gornjim tokovima rijeka Tare i Morače na ukupnoj površini od 900 km2. U ovoj opštini ima oko 12.000 građana, a u Kolašinu, centar opštine ima oko 6.000 građana.

SKI CENTAR KOLAŠIN 1450

SKI RESORT

Ski centar Kolašin 1450 raspolaže sa 1 šestosijedom, 1 dvosjedom i 2 sidra, a dužina staza je oko 20 km. Radno vrijeme žičara je od 9:30h do 16 h.

Iskusni instruktori s međunarodnim licencama i planinski vodiči će Vas uputiti u sve tajne ovih zadivljujućih i magično privlačnih pejsaža, a na Vama je samo da odaberete stazu koja najviše odgovara Vašim afinitetima i mogućnostima. Pošto su sve padine Bjelasice prekrivene debelim slojem snijega ispod kojeg se nalazi trava, nema kamenja koje moze uzrokovati povrede i oštećenja opreme.

Svi zaposleni u Kolašin 1450 Ski Resortu – tabači snijega, instruktori, vodiči i Gorska služba spasavanja (GSS) obavljaju svoj posao profesionalno i savjesno.

BIOGRADSKA GORA

Nacionalni park

Centralno mjesto u parku zauzima Biogradsko jezero. Od 1878. godine, kada su lokalna bratstva i plemena poklonila ovo područje tadašnjem gospodaru Crne Gore – knjazu Nikoli, koji je ovaj biser prirode proglasio za „knjažev zabran“ – područje je pod zaštitom države.

U parku ima 26 biljnih zajednica sa oko 2.000 vrsta i podvrsta. Evidentirano je više od 200 vrsta ptica, među kojima i orao krstaš. Faunu čine jeleni, srne, divokoze, vukovi, divlje svinje, lisice, zečevi, a prostor NP je stanište za više od 350 vrsta insekata.

Na visini od 1.094 metra, u srcu prašume, smjestilo se Biogradsko jezero, najveće i najpoznatije u nizu ledničkih jezera na području parka. Ono je poznato izletište, sa uređenim parking prostorom, restoranom, bungalovima, osvijetljenim šetačkim stazama i kamping prostorom. U ljetnjim mjesecima privlači veliki broj turista, pogotovo tranzitnih koji se na putu prema moru ovdje zaustavljaju tražeći skrovište od visokih temperatura.

Prostor Nacionalnog parka i Biogradskog jezera poznat je i po arheološkim lokalitetima, sakralnim spomenicima i narodnom graditeljstvu – brvnarama, kulama, vodenicama itd.

NP Biogradska gora raspolaže Centrom za posjetioce, koji se nalazi na samoj obali Biogradskog jezera. Centar je opremljen interaktivnom prezentacijom i eksponatima koji predstavljaju prirodne i kulturne vrijednosti parka.